Carian Rasmi Lot Berjiran

Carian Rasmi Lot Berjiran

 

Apa itu Carian Rasmi bagi Lot Jiran?

Carian rasmi bagi lot jiran atau Carian rasmi bagi lot berdekatan adalah perkhidmatan penting yang dapat membantu pemilik harta tanah mendapatkan maklumat terperinci tentang harta tanah yang bersebelahan mereka, termasuk tanah berjiran, pelan lokasi penduduk berjiran, dan banyak lagi.

Carian rasmi bagi lot jiran atau Carian rasmi bagi lot berdekatan ini merupakan dokumen yang mengandungi maklumat penting seperti nombor hakmilik, status tanah, tempoh pajakan, maklumat pemilik, kawasan rizab, tanggungan, dan banyak lagi. 

 

Mengapa Anda Memerlukan Carian Rasmi bagi Lot Jiran?

 1. Carian rasmi bagi lot jiran atau Carian rasmi bagi lot berdekatan memberikan pemahaman yang lebih mendalam mengenai hartanah berdekatan dengan hartanah anda.
 2. Ia membantu anda mengenal pasti risiko, menguruskan pelaburan hartanah, memenuhi keperluan undang-undang dan pinjaman, serta melihat peluang pembangunan.
 3. Carian rasmi bagi lot jiran atau Carian rasmi bagi lot berdekatan membolehkan anda menilai potensi peluang pembangunan hartanah berdekatan.
 4. Dengan pemahaman yang lebih baik tentang hartanah berdekatan, anda boleh membuat keputusan yang lebih baik dan merancang masa depan hartanah anda dengan lebih berkesan.
   

Apa yang Dapat Anda Dapat daripada Carian Rasmi Lot Berjiran

Carian rasmi lot berjiran menyediakan salinan dokumen yang ditandatangani dan dimeterai oleh pejabat tanah yang berisi maklumat penting seperti:

 • Nombor hakmilik yang lengkap
 • Taraf pegangan harta tanah (tanah pegangan bebas atau pegangan pajakan)
 • Tempoh pajakan (jika ia adalah pajakan)
 • Maklumat pemilik
 • Kawasan rizab (jika berkaitan)
 • Tanggungan dan endorsan-endorsan lain
 • Urusan-urusan dalam Perserahan yang belum didaftar
   

Semua maklumat ini adalah penting untuk mendapatkan maklumat gambaran menyeluruh bagi harta berdekatan. Dengan Carian rasmi bagi lot jiran atau Carian rasmi bagi lot berdekatan, anda dapat merancang hartanah anda dengan lebih baik dan memastikan anda memahami semua aspek yang berkaitan.

 

Contoh Carian Tanah Lot Berjiran

Carian Tanah Persendirian 

 

Carian Tanah Persendirian Strata

Berapa lamakah tempoh yang Diperlukan untuk mendapatkan Carian Tanah bagi Lot Jiran?

Carian rasmi bagi lot jiran atau Carian rasmi bagi lot berdekatan mengambil masa antara 1 hingga 2 minggu untuk disiapkan kerana dokumen ini perlu ditandatangani dan dicop oleh pegawai tanah. Proses ini, memerlukan masa yang lebih panjang bagi memastikan maklumat yang diberikan adalah tepat dan sah. Pastikan anda merancang dengan telit waktu permohonan bagi memastikan carian Lot jiran anda dapat diproses dan diterima pada waktu yang diperlukan.


Berapakah Caj EasyLaw untuk Carian Tanah Rasmi bagi Lot Jiran?

EasyLaw menyediakan perkhidmatan Carian Tanah Rasmi Lot Berjiran yang memudahkan anda mendapatkan maklumat penting mengenai harta tanah berdekatan. Untuk mendapatkan maklumat ini, berikut adalah caj yang dikenakan:

 1. Caj Carian Penyiasatan mencari butiran hakmilik : Bermula dari RM200 dan seterusnya
  • Caj ini adalah caj yang dikenakan untuk penyiasatan mencari butiran hakmilik memandangkan untuk membeli carian rasmi di pejabat, butiran hakmilik tanah seperti nombor geran, jenis geran, lot, mukim dan daerah adalah diperlukan sebelum membelinya di pejabat tanah. 
    
 2. Caj carian Rasmi
  Caj servis Easylaw bagi membuat urusan pembelian carian rasmi 
  • Perkhidmatan Tempatan EasyLaw: RM50
  • Perkhidmatan Luar Kawasan EasyLaw: RM80
    
 3. Caj Pejabat Tanah
  • Bagi membeli carian rasmi di pejabat tanah, terdapat caj yang dikenakan kepada pembeli dimana harga bergantung kepada setiap Pejabat Tanah yang terlibat. 

Dengan caj yang munasabah ini, anda dapat mengakses maklumat yang anda perlukan untuk merancang hartanah anda dengan lebih baik. EasyLaw komited untuk menyediakan perkhidmatan yang menjimatkan masa dan menjadikan proses mendapatkan maklumat hartanah lebih mudah untuk anda. Segera hubungi EasyLaw untuk memulakan proses Carian Tanah Rasmi Lot Berjiran anda.

Mengapa EasyLaw?

EasyLaw sedar bahawa pemahaman yang tepat tentang harta tanah adalah penting. Kami menyediakan perkhidmatan Carian Rasmi lot berjiran yang memudahkan pemilik hartanah untuk mendapatkan maklumat ini tanpa perlu membuat perjalanan ke pejabat tanah. Maka anda dapat menjimatkan masa dan tenaga serta dapat memastikan anda memahami hartanah anda dengan lebih baik.
Jangan berlengah, mohon Carian Rasmi lot berjiran anda di EasyLaw untuk memulakan proses mendapatkan maklumat penting tentang harta tanah berdekatan anda.